Śniadania na ciepło to najlepsze rozwiązanie w okresie jesiennym, kiedy poranki są wyjątkowo chłodne, a naturalna odporność osłabiona. Rozgrzewające śniadania nie tylko dostarczają energii na cały poranek, ale i wartości odżywczych, które regulują pracę organizmu. Słodkie naleśniki orkiszowe, sycące śniadania na bazie ekologicznych płatków, placuszki, w których goszczą rozgrzewające przyprawy – sprawdź, jakie śniadanie będzie najlepsze na jesienny poranek. Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy!
Rozgrzewające śniadania są polecane jesienią, gdyż pozwalają przygotować organizm do chłodnych poranków, poprawiają metabolizm, dodają energii i zapewnią sytość na cały poranek. Jak przygotować jesienne śniadania? Dzielimy się 3 przepisami na dania na słodko.
Jesienne śniadania na słodko
Płatki jaglane z jabłkami i przyprawami rozgrzewającymi
Jeśli klasyczna owsianka z cynamonem się Wam nieco znudziła, płatki jaglane będą idealną alternatywą.
Składniki:
- płatki jaglane – 5-6 łyżek
- mleko – 250 ml (może być roślinne)
- jabłko – 1 sztuka
- cynamon – szczypta
- dodatki: gorzka czekolada, rodzynki, żurawina, orzechy, masło orzechowe
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki jaglane i zmniejszamy ogień, gotując całość przez ok. 2-3 minuty. Do ugotowanych płatków dodajemy starte na tarce o średnich oczkach jabłko z dodatkiem cynamonu. Danie dopełniamy garścią bakalii, łyżeczką masła orzechowego lub 2-3 kostkami gorzkiej czekolady.
Placuszki gryczane z gruszką
Coś dla smakoszy placuszków i wyrazistych smaków. Ta wersja śniadania równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu sprawdzi się też jako propozycja drugiego śniadania, które można zabrać ze sobą np. do pracy.
Składniki:
-
- gruszka – 1 dojrzała sztuka
- mleko – 200 ml (może być roślinne)
- mąka – 100 g (może być gryczana)
- płatki gryczane – 50 g
- olej – np. kokosowy – 2 łyżki
- rozgrzewające przyprawy: cynamon, imbir, kardamon – szczypta
- ulubione dodatki: syrop klonowy, cukier puder, dżem, owoce, bakalie
Przygotowanie:
Gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego, następnie miksujemy (razem ze skórką), dodajemy olej i mleko. Do powstałej mieszanki dodajemy partiami mąkę i płatki gryczane. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka chwil, aby płatki napęczniały. Placuszki nakładamy partiami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Uwaga – placuszki bardzo szybko się rumienią! Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Czekoladowa gryczanka z powidłami śliwkowymi
Kolejna alternatywa dla typowej owsianki. Gryczanka w takiej formie przypadnie do gustu zwolennikom czekoladowych deserów i potraw o nieco świątecznym smaku.
Składniki:
- płatki gryczane – ½ szklanki
- mleko – 250 ml
- kakao – 1 łyżeczka
- czekolada gorzka – 2 kostki
- banan – 1 sztuka
- powidła śliwkowe – 1 łyżeczka
- opcjonalnie: miód – 1 łyżeczka
- cynamon – szczypta
- ulubione dodatki: orzechy, żurawina, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko z dodatkiem kakao i czekolady oraz cynamonu, opcjonalnie dodajemy miód (jeśli lubimy wyjątkowo słodkie śniadania). Na moment przed zagotowaniem wsypujemy płatki gryczane – gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnionego banana (ważne, żeby owoc był mocno dojrzały). Gotowe danie łączymy z powidłami śliwkowymi i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Jesienne śniadania na ciepło są pyszne i aromatyczne, a co najważniejsze – pełnowartościowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Taka porcja witamin i składników odżywczych doda nam energii o poranku, wzmacniając naturalną odporność organizmu!