Pomysły na jesienne, pożywne śniadania

0
352

Śniadania na ciepło to najlepsze rozwiązanie w okresie jesiennym, kiedy poranki są wyjątkowo chłodne, a naturalna odporność osłabiona. Rozgrzewające śniadania nie tylko dostarczają energii na cały poranek, ale i wartości odżywczych, które regulują pracę organizmu. Słodkie naleśniki orkiszowe, sycące śniadania na bazie ekologicznych płatków, placuszki, w których goszczą rozgrzewające przyprawy – sprawdź, jakie śniadanie będzie najlepsze na jesienny poranek. Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy!

Rozgrzewające śniadania są polecane jesienią, gdyż pozwalają przygotować organizm do chłodnych poranków, poprawiają metabolizm, dodają energii i zapewnią sytość na cały poranek. Jak przygotować jesienne śniadania? Dzielimy się 3 przepisami na dania na słodko.

Jesienne śniadania na słodko

Płatki jaglane z jabłkami i przyprawami rozgrzewającymi

Jeśli klasyczna owsianka z cynamonem się Wam nieco znudziła, płatki jaglane będą idealną alternatywą. 

Składniki: 

  • płatki jaglane – 5-6 łyżek
  • mleko – 250 ml (może być roślinne)
  • jabłko – 1 sztuka
  • cynamon – szczypta
  • dodatki: gorzka czekolada, rodzynki, żurawina, orzechy, masło orzechowe

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki jaglane i zmniejszamy ogień, gotując całość przez ok. 2-3 minuty. Do ugotowanych płatków dodajemy starte na tarce o średnich oczkach jabłko z dodatkiem cynamonu. Danie dopełniamy garścią bakalii, łyżeczką masła orzechowego lub 2-3 kostkami gorzkiej czekolady. 

Placuszki gryczane z gruszką 

Coś dla smakoszy placuszków i wyrazistych smaków. Ta wersja śniadania równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu sprawdzi się też jako propozycja drugiego śniadania, które można zabrać ze sobą np. do pracy.

Składniki:

    • gruszka – 1 dojrzała sztuka
    • mleko – 200 ml (może być roślinne)
    • mąka – 100 g (może być gryczana)
    • płatki gryczane – 50 g
    • olej – np. kokosowy – 2 łyżki
  • rozgrzewające przyprawy: cynamon, imbir, kardamon – szczypta
  • ulubione dodatki: syrop klonowy, cukier puder, dżem, owoce, bakalie

Przygotowanie:

Gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego, następnie miksujemy (razem ze skórką), dodajemy olej i mleko. Do powstałej mieszanki dodajemy partiami mąkę i płatki gryczane. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka chwil, aby płatki napęczniały. Placuszki nakładamy partiami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Uwaga – placuszki bardzo szybko się rumienią! Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Czekoladowa gryczanka z powidłami śliwkowymi

Kolejna alternatywa dla typowej owsianki. Gryczanka w takiej formie przypadnie do gustu zwolennikom czekoladowych deserów i potraw o nieco świątecznym smaku.

Składniki:

  • płatki gryczane – ½ szklanki
  • mleko – 250 ml
  • kakao – 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka – 2 kostki
  • banan – 1 sztuka
  • powidła śliwkowe – 1 łyżeczka 
  • opcjonalnie: miód – 1 łyżeczka 
  • cynamon – szczypta 
  • ulubione dodatki: orzechy, żurawina, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko z dodatkiem kakao i czekolady oraz cynamonu, opcjonalnie dodajemy miód (jeśli lubimy wyjątkowo słodkie śniadania). Na moment przed zagotowaniem wsypujemy płatki gryczane – gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnionego banana (ważne, żeby owoc był mocno dojrzały). Gotowe danie łączymy z powidłami śliwkowymi i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Jesienne śniadania na ciepło są pyszne i aromatyczne, a co najważniejsze – pełnowartościowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Taka porcja witamin i składników odżywczych doda nam energii o poranku, wzmacniając naturalną odporność organizmu! 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj