bioplant.com.pl
  • Dom i wnętrze
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Moda
  • Pozostałe
  • Sport
  • Styl życia
  • Uroda
  • Zdrowie
  • O nas
  • Polityka prywatności
  • Mapa strony
  • Kontakt
  • Dom i wnętrze
  • Dziecko
  • Kuchnia
  • Moda
  • Pozostałe
  • Sport
  • Styl życia
  • Uroda
  • Zdrowie

bioplant.com.pl

Kuchnia, Zdrowie, Sport, Moda, Lifestyle

Kuchnia

Pomysły na jesienne, pożywne śniadania

by Redakcja Listopad 23, 2020
written by Redakcja Listopad 23, 2020
Pomysły na jesienne, pożywne śniadania

Śniadania na ciepło to najlepsze rozwiązanie w okresie jesiennym, kiedy poranki są wyjątkowo chłodne, a naturalna odporność osłabiona. Rozgrzewające śniadania nie tylko dostarczają energii na cały poranek, ale i wartości odżywczych, które regulują pracę organizmu. Słodkie naleśniki orkiszowe, sycące śniadania na bazie ekologicznych płatków, placuszki, w których goszczą rozgrzewające przyprawy – sprawdź, jakie śniadanie będzie najlepsze na jesienny poranek. Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy!

Rozgrzewające śniadania są polecane jesienią, gdyż pozwalają przygotować organizm do chłodnych poranków, poprawiają metabolizm, dodają energii i zapewnią sytość na cały poranek. Jak przygotować jesienne śniadania? Dzielimy się 3 przepisami na dania na słodko.

Jesienne śniadania na słodko

Płatki jaglane z jabłkami i przyprawami rozgrzewającymi

Jeśli klasyczna owsianka z cynamonem się Wam nieco znudziła, płatki jaglane będą idealną alternatywą. 

Składniki: 

  • płatki jaglane – 5-6 łyżek
  • mleko – 250 ml (może być roślinne)
  • jabłko – 1 sztuka
  • cynamon – szczypta
  • dodatki: gorzka czekolada, rodzynki, żurawina, orzechy, masło orzechowe

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki jaglane i zmniejszamy ogień, gotując całość przez ok. 2-3 minuty. Do ugotowanych płatków dodajemy starte na tarce o średnich oczkach jabłko z dodatkiem cynamonu. Danie dopełniamy garścią bakalii, łyżeczką masła orzechowego lub 2-3 kostkami gorzkiej czekolady. 

Placuszki gryczane z gruszką 

Coś dla smakoszy placuszków i wyrazistych smaków. Ta wersja śniadania równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu sprawdzi się też jako propozycja drugiego śniadania, które można zabrać ze sobą np. do pracy.

Składniki:

    • gruszka – 1 dojrzała sztuka
    • mleko – 200 ml (może być roślinne)
    • mąka – 100 g (może być gryczana)
    • płatki gryczane – 50 g
    • olej – np. kokosowy – 2 łyżki
  • rozgrzewające przyprawy: cynamon, imbir, kardamon – szczypta
  • ulubione dodatki: syrop klonowy, cukier puder, dżem, owoce, bakalie

Przygotowanie:

Gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego, następnie miksujemy (razem ze skórką), dodajemy olej i mleko. Do powstałej mieszanki dodajemy partiami mąkę i płatki gryczane. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka chwil, aby płatki napęczniały. Placuszki nakładamy partiami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Uwaga – placuszki bardzo szybko się rumienią! Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Czekoladowa gryczanka z powidłami śliwkowymi

Kolejna alternatywa dla typowej owsianki. Gryczanka w takiej formie przypadnie do gustu zwolennikom czekoladowych deserów i potraw o nieco świątecznym smaku.

Składniki:

  • płatki gryczane – ½ szklanki
  • mleko – 250 ml
  • kakao – 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka – 2 kostki
  • banan – 1 sztuka
  • powidła śliwkowe – 1 łyżeczka 
  • opcjonalnie: miód – 1 łyżeczka 
  • cynamon – szczypta 
  • ulubione dodatki: orzechy, żurawina, rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałowe

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko z dodatkiem kakao i czekolady oraz cynamonu, opcjonalnie dodajemy miód (jeśli lubimy wyjątkowo słodkie śniadania). Na moment przed zagotowaniem wsypujemy płatki gryczane – gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnionego banana (ważne, żeby owoc był mocno dojrzały). Gotowe danie łączymy z powidłami śliwkowymi i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Jesienne śniadania na ciepło są pyszne i aromatyczne, a co najważniejsze – pełnowartościowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Taka porcja witamin i składników odżywczych doda nam energii o poranku, wzmacniając naturalną odporność organizmu! 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
0 comment
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Redakcja

previous post
viGO! i zwrot ku ekologii. Dlaczego Polacy coraz chętniej wybierają ekologiczne naczynia i sztućce jednorazowe?

POLECAMY

Jaka dieta przy refluksie

Październik 13, 2018

Leave a Comment Cancel Reply

POPULARNE

  • 1

    Kiedy warto pójść do psychodietetyka?

    Sierpień 30, 2019
  • 2

    Jaka dieta przy refluksie

    Październik 13, 2018
  • 3

    Czy warto nosić soczewki kontaktowe?

    Maj 1, 2019
  • 4

    Laser frakcyjny – jak działa?

    Sierpień 3, 2019
  • 5

    Maści i żele na bóle stawów i mięśni

    Maj 25, 2019
  • 6

    Czym kierować się przy wyborze nieśmiertelnika?

    Kwiecień 9, 2019

POLECAMY

  • Pomysły na jesienne, pożywne śniadania

    Listopad 23, 2020
  • viGO! i zwrot ku ekologii. Dlaczego Polacy coraz chętniej wybierają ekologiczne naczynia i sztućce jednorazowe?

    Czerwiec 30, 2020
  • Jakimi czynnikami kierować się przy wyborze gogli narciarskich?

    Listopad 18, 2019

Kategorie

  • Dom i wnętrze (2)
  • Dziecko (1)
  • Kuchnia (2)
  • Moda (2)
  • Pozostałe (3)
  • Sport (3)
  • Styl życia (2)
  • Zdrowie (8)

Nasze serwisy